Een kijkje achter de schermen

30 maart '22

Een traject van een nieuwbouwhuis gaat niet over één nacht ijs. Van de eerste lijn die de architect op papier zet tot het moment dat jij de sleutel krijgt: het proces vraagt veel tijd, energie en mankracht. En ook veel geduld van jou als koper. Het duurt namelijk wel even voordat de eerste paal de grond in gaat en de woning vorm begint te krijgen. Daarom geven we je een kijkje achter de schermen. Want wie doet wat om het getekende ontwerp om te toveren tot een huis waarin straks volop wordt geleefd?

image alt

Eerst het ontwerp

Toch nog een klein stapje terug, want elke woning was ooit een tekening op papier. Doorgaans vertaalt de architect de wensen in een ontwerp en neemt in deze fase o.a. de vorm, indeling, constructie en materiaalkeuze mee. Ook de constructeur en calculator zijn hier belangrijk, en soms haken de hoofdaannemer of andere specialisten in dit proces al aan. Wanneer het ontwerp conform de regels is en door alle partijen wordt goedgekeurd, kan de aannemer eindelijk aan de slag. Tijd voor actie!

image alt

De bouwplaats: de plek waar het gebeurt

De bouwplaats is de plek waar het gebeurt. Hier wordt met man en macht gewerkt om het project letterlijk uit de grond te stampen. Een bouwproces kent verschillende fasen waar ook steeds weer andere vaklieden voor nodig zijn. Overkoepelend vind je hier een werkvoorbereider, voorman en uitvoerder. De werkvoorbereider maakt op basis van de tekeningen een planning en lijst met materiaalbenodigdheden. Hij of zij is geregeld op de bouwplaats voor overleg met de uitvoerder. De uitvoerder geeft leiding aan het team op de bouwplaats en zorgt ervoor dat het werk van de werkvoorbereider volgens plan en veilig wordt uitgevoerd. Met een beetje hulp van de voorman, die als rechterhand van de uitvoerder een oogje in het zeil houdt.

Maar wie vormen dan dat team van vaklieden dat met de laarzen in de modder staat? Een bouwavontuur is groots en complex, daarom nemen we je aan de hand van de twee fasen ‘ruwbouw’ en ‘afbouw’ in vogelvlucht mee langs de belangrijke stappen om een nieuwbouwhuis te bouwen.

image alt

De ruwbouw

Dit is een heel belangrijke fase van de bouw, omdat hier de fundering, muren, vloeren en het dak worden gerealiseerd. Dit bepaalt in grote mate de structuur, stevigheid en afdichting van de woning. In deze fase kun je o.a. betonboorders en -storters, metselaars, dakleggers en kozijnenmonteurs op de bouwplaats verwachten. Wanneer deze fase is afgerond, is de woning casco gebouwd. Dat betekent dat het geheel wind- en waterdicht, maar nog niet afgewerkt is.

image alt

De afbouw

In deze fase van het bouwproces draait het allemaal om de afwerking: de woning wordt klaargemaakt voor bewoning. Dit is voor kopers uiteraard de leukste periode, want het huis begint nu steeds meer vorm te krijgen. De timmerman werkt aan de binnenwanden en -kozijnen, de elektricien trekt kabels, een loodgieter ontfermt zich over de leidingen en de tegelzetter zorgt voor strakke tegelwanden en - vloeren. De finishing touch? Die laten we aan jou over. Of je het besteedt het uit, zodat jij je alleen nog maar hoeft bezig te houden met de inrichting.

Lees het laatste nieuws over de Zaanstreek Nieuws
Heb je een vraag? Contact