Start bouw De Bannehoven

18 maart '22

Wethouder Breunesse, voormalig wethouder Mutluer van gemeente Zaanstad en woningcorporatie Parteon, T&G Bouwcombinatie, de ontwikkelcombinatie T&G Ontwikkeling en BPD Ontwikkeling, hebben het startsein gegeven voor de bouw van De Bannehoven in Zaandijk. 

Officiële handeling

De officiële handeling, het slaan van de eerste paal, is verricht door Wethouder Wessel Breunesse. Door de eerder geldende coronamaatregelen was het in verband met kort tijd bestek niet meer mogelijk om alle kopers ook uit te nodigen bij dit heugelijke moment. Bij de volgende mijlpaal in het bouwproces worden de kopers uitgenodigd om het glas met elkaar te heffen.

Architectuur met een Zaanse knipoog

De wijk Bannehoven kenmerkt zich door architectuur met een knipoog naar Zaanse houtloodsen en industriële kopgebouwen geplaatst in een groene wijk met een klimaat adaptieve inrichting. De koppen aan het water worden, net als de oude houtloodsen, voorzien van namen. Er is gekozen voor namen van natuurgebieden uit de Westzanerpolder: De Reef, Westzijderveld en Guisveld. Opmerkelijk is het vele groen dat wordt teruggebracht: in de buurt tussen de woningen, in de hoven en het Elvis Presleypark krijgt als onderdeel van het project een upgrade. Voor het ontwerp tekenden architectenbureau Heren 5 en Bureau Rrog Stedenbouw en Landschap. 

Bouw is gestart

Klaar voor de toekomst

Om een sterke samenhang met de groene openbare ruimte te krijgen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en materialen die recht doen aan de industriële historie van het gebied. Denk hierbij aan bakstenen in verschillende tinten geelbruin, oranjebruin en roodbruin die de basis vormen van alle woningen. Voor de verandagevels wordt gebruik gemaakt van duurzaam hout om de woningscheiding te markeren. De grondgebonden woningen krijgen keramische antracietgrijze vlakke dakpannen.

Een stap extra
Bij de ontwikkeling van De Bannehoven is rekening gehouden met klimaatadaptie, door het toepassen van Wadi’s in de hoven en de groene inrichting. De ontwikkelaars gaan verder dan de gevraagde norm als het gaat om energiezuinigheid, groen en water en parkeergelegenheid (parkeren veelal aan het zicht onttrokken). De Bannehoven loopt vooruit op de stad van de toekomst, door de integratie van groen, energiezuinigheid en klimaatadaptieve kenmerken. De gemiddelde energieprestatie (EPC) is ≤ -0,15.

  Neem contact op
  Bekijk het woningaanbod