Inrichting De Bannehoven: park, plein en parkeerbalans

De Bannehoven wordt een nieuw, groen en autovrij hart in Rooswijk. Een natuurlijk en duurzaam woongebied in Zaandijk voor iedereen, dat aansluit bij het industriële verleden én de waterrijke natuur van de Zaanstreek. De Bannehoven wordt ‘klimaatrobuust’ en vooral een aangename plek om te wonen. Het openbaar gebied wordt dan ook ingericht om op een prettige manier te verblijven. Met volop aandacht voor het water, overal een link met het groen en een goede parkeerbalans.

image alt

Klimaatrobuust

De Bannehoven krijgt een klimaatrobuuste positie: de wijk en woningen zijn voorbereid op het veranderende klimaat met hevigere regenbuien en meer hittegolven. Zo zorgt het groen in de openbare ruimte voor een vriendelijke uitstraling, maar ontlast het ook het rioolsysteem tijdens hevige regenbuien. Het overtollige regenwater wordt zoveel mogelijk in het gebied zelf opgevangen en hergebruikt. Bijvoorbeeld in de wadi’s in de 2 hoven, waarin het water via de regenpijpen terecht komt.

In de autovrije groene ruimten tussen de woningen kunnen bewoners elkaar tevens ontmoeten en kinderen spelen in het groen. Lees meer over het vriendelijke én functionele groen in De Bannehoven.

Lees verder
image alt

Het park

Groen is ook het Elvis Presleypark, het sieraad van de buurt. Het parkeiland met volwassen bomen in het gras wordt verbeterd voor recreatief gebruik. Zo wordt de rijweg vervangen door een slingerend fietspad en komt er een grote speelplek met ook ruimte voor bootcamping. Langs de waterkant komen nieuwe wandelroutes en er komt een kleine vlonder met een mooie plek in de zon. 

Het plein

Het plein wordt ingericht om op een prettige manier te verblijven. De auto’s en de bus zijn ‘te gast’ bij de wandelaar en de fietser en de terrassen en het paviljoen sluiten goed aan op het water, wandel- en fietsroutes. Het bestaande plein wordt ietsje verkleind, voor een gezelligere inrichting, waardoor ruimte is ontstaan voor een mooie grote waterpartij, met aanlegmogelijkheden voor bootjes. De groene omranding van het plein sluit aan op de bestaande groene taluds langs het water. Wel blijft er voldoende ruimte voor evenementen en voor de bestaande winkelkraampjes en horecapaviljoens op het plein. Om veilig en comfortabel te parkeren komt er op het plein een parkeergelegenheid voor de bezoekers van de winkels en het paviljoen.

De parkeerbalans

Het parkeren is natuurlijk sowieso belangrijk in het ontwerp van het openbaar gebied. Een groen en autovrij hart voor Rooswijk was tenslotte de essentie van de opgave. Volgens de plannen komen er 129 parkeerplaatsen in het openbaar gebied, waaronder de 18 veilige parkeervakken op het plein. Bewoners parkeren op private terreinen en bij de appartementen kan parkeren in een halfverdiepte parkeerbak aan het plein of in een verdiept groen parkeerhofje. Zo blijft de auto in De Bannehoven zoveel mogelijk uit het zicht, maar is er ook een goede parkeerbalans.

Heb je een vraag? We helpen je graag verder
Wonen in de Bannehoven? Bekijk het woningaanbod