De architecten over De Bannehoven

19 april '21

Wonen in De Bannehoven betekent wonen in een omgeving waar je tot rust komt. Een groene omgeving, autoluw, zorgeloos, intiem en geborgen. De woningen in De Bannehoven passen op een natuurlijke manier in hun omgeving. Aan de basis van dit nieuwe stukje Zaandijk staan maar liefst 3 architecten. Dat zijn Jan Klomp en Sjuul Cluitmans van heren 5 architecten en Richard Colombijn van Rrog Stedenbouw en Landschap. Waar haalden deze architecten hun inspiratie vandaan? Vol enthousiasme vertellen Jan en Richard hun verhaal.

Knipoog naar de Zaanse historie

Over de architectuur van de woningen is met bevlogenheid nagedacht. Jan vertelt: “We wilden de Zaanse historie laten terugkomen, maar niet perse de typische groene Zaanse huisjes. Daarom onderzochten we waar de Zaanstreek en ook deze plek vroeger om bekend stond: zijn stoere industriële houtloodsen en de grote molens. Die vormen de inspiratiebron voor de eengezinswoningen. Richard voegt daaraan toe: “Het wordt geen klassieke, rechttoe-rechtaan wijk, met deze architectuur willen we de wijk juist een upgrade geven.” De appartementenblokken staan als stoere kopgebouwen voor de houtloodsen, ook geïnspireerd op de Zaanse historie.

Meer visie?

Bij het ontwerpen van de woningen hebben Jan, Sjuul en Richard ook hun visie op woningbouw in een prachtig veenweidelandschap gebruikt. Wonen in het groen als impuls voor het gebied. Uiteraard hoort daar ook klimaatadaptief bouwen bij. Verder lezen?

Bekijk het volledige interview
nieuwbouw De Bannehoven Zaandijk
Heb je een vraag? We staan je graag te woord
Geïnspireerd? Bekijk de woningen