Nieuwbouw in het mooie Zaandijk

'Zendaik mot Zendaik blaive!' Typisch Zaandijks is deze uitspraak, die werd gedaan tijdens de gemeentelijke samenvoeging in 1974 en afkomstig is uit een lied dat al in de jaren 20 werd gezongen, toen Zaandam al een poging deed om Zaandijk in te lijven. Zaandijk is het jongste en ook een van de kleinste dorpen van de gemeente Zaanstad, maar heeft waarschijnlijk de meeste kenmerken van de oude Zaanse bouw. De nieuwbouw van De Bannehoven in Zaandijk is geïnspireerd op de historische houdloodsen in de Zaanstreek.

image alt

Prachtig dorp langs de Zaan

Zaandijk is een prachtig dorp in de gemeente Zaanstad, aan rivier De Zaan. Vooral langs de Zaanoever zie je nog veel van de typisch groen geverfde houten Zaanse huisjes, waarom de streek bekend staat. Ook is Zaandijk bekend door de Zaanse Schans, de grootste toeristische trekpleister van de Zaanstreek. De Zaanse Schans ligt officieel in Zaandam, maar pal tegenover Zaandijk. In het dorp zelf staan ook nog enkele werkende molens. Een daarvan is de oude korenmolen De Bleeke Dood, de oudste nog bestaande stellingmolen van Nederland. De Bleeke Dood stamt uit 1956 en is sinds 1967 een rijksmonument.

image alt

Nieuwbouw in Rooswijk

Het dorp Zaandijk bestaat uit 2 delen, namelijk de wijk Oud-Zaandijk en de jongere, grotere wijk Rooswijk. In Rooswijk stond tot 2011 het gemeentehuis van Zaanstad, dat in de volksmond 'De Bannehof' werd genoemd, naar het adres (Bannehof 1). Op deze locatie in Zaandijk verrijst de nieuwe wijk De Bannehoven; een groen en autoluw hart in Rooswijk met een divers aanbod aan nieuwbouwwoningen. Is nieuwbouw in Zaandijk misschien iets voor jou?

Bekijk het woningaanbod
image alt

Typisch veenweidegebied

Natte veenweiden, plassen en vaarten vol vogels. Maak kennis met het typische veenweidegebied van de Zaanstreek, met langgerekte weilanden, omsloten door water. De Zaanstreek is het oudste industriegebied van ons land. Ooit stonden hier duizenden molens. Naast molens zijn er langs de Zaan ook nog prachtige 19e-eeuwse fabrieken en pakhuizen bewaard gebleven. Met een wirwar van polders, houten huizen, knotwilgen en koeien, is De Zaanstreek een boeiend natuurgebied. Staatsbosbeheer beheert in de Zaanstreek 5 veenpolders, waaronder het Guisveld, dat tegen Rooswijk aan ligt. Het Guisveld is een brak veenmoeras - een van de laatste van deze aard in Nederland - waar zeldzame, vrijwel uitgestorven planten voorkomen. 

Wat is er te doen? Bekijk de voorzieningen
Wil jij hier wonen? Bekijk het woningaanbod