Jouw nieuwbouwwoning is klaar voor de toekomst

Energieneutraal zijn in 2030, dat is de duurzaamheidsambitie van de Gemeente Zaanstad. In De Bannehoven geven we hier invulling aan met onder andere gasloze woningen, en een EPC-score van <= -0,15. Jouw nieuwbouwwoning is dus al voorbereid op de toekomst waarin er geen aardgasgasaansluiting meer is. Maar duurzaamheid gaat natuurlijk veel verder dan klimaatneutraal bouwen. Het gaat ook over milieu, gezondheid, materiaalgebruik en gebruikskwaliteit. Lees meer over hoe wij in De Bannehoven invulling geven aan deze brede betekenis van duurzaamheid.

image alt

Heel Nederland stapt over

De gasaansluiting vervalt voor heel Nederland in 2050. De komende jaren werken gemeentes hier al stapsgewijs naar toe. Als je jouw bestaande woning gasloos wilt maken, krijg je te maken met flinke kosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor:

  • een luchtwarmtepomp
  • vloerverwarming
  • zonnepanelen
  • isolatie van de muren, buitengevels, het dak en bijvoorbeeld de garage
  • HR ++ glas
  • inductiekookplaat en extra zuinige koel-vriescombinatie in de keuken.

Er komt dan veel op je af qua kosten, tijdsinvestering en energie die het kost om deze aanpassingen te doen. Als je een nieuwbouwwoning koopt dan heb je al deze zorgen niet. Je bent met nieuwbouw volledig voorbereid op een toekomst waarin Nederland wordt afgesloten van het gas. Dat geeft een gerust gevoel.

image alt

Verduurzaming van het energieverbruik

Een goede isolatieschil, duurzame opwekking van warmte en koude en lokale opwekking van elektriciteit is een aantal van de maatregelen waarmee we stapsgewijs de EPC verlagen. Daarbij hanteren we de zogenoemde Trias Energetica; een bekende methode voor de verduurzaming van het energieverbruik in woningen. In eenvoudige vorm ziet deze er als volgt uit:

  1. Beperken van de energievraag
  2. Gebruiken van energie uit reststromen en hernieuwbare (duurzame) bronnen
  3. Als gebruik van eindige (fossiele) energiebronnen onvermijdelijk is, dan gebruiken we ze zo efficiënt mogelijk en compenseren dit op jaarbasis met 100% hernieuwbare energie.

Hieronder lichten we deze aanpak per stap kort toe.

De Trias Energetica toegelicht

Duurzaam ontwerp openbaar gebied

Bij de ontwikkeling van het groene woongebied De Bannehoven in Zaandijk, is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. De woningen worden gasloos, met een EPC-score van <= -0,15 en bij de bouw worden duurzaam vervaardigde materialen gebruikt. Ook in het ontwerp van het openbaar gebied speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo krijgt de Bannehoven een 'klimaatrobuuste positie'; het vele groen in de openbare ruimte zorgt niet alleen voor een vriendelijke uitstraling, maar heeft ook een functie bij het afvoeren van overtollig regenwater. Dit water wordt bovendien in het gebied zelf opgevangen voor hergebruik.

De Bannehoven loopt vooruit op de stad van de toekomst, door de integratie van groen, energiezuinigheid en klimaatadaptieve kenmerken. Lees meer over groen wonen in De Bannehoven.

Jouw woning in De Bannehoven

De woningen in de Bannehoven zijn dus al helemaal voorbereid op een gasloze toekomst en krijgen een EPC van <= -0,15. Hiervoor worden de woningen in de Bannehoven uitgerust met de volgende duurzame technieken en installaties:

Woningen Wonen in de Bannehoven?
Voorzieningen Wat is er allemaal in de buurt?