Jouw nieuwbouwwoning is klaar voor de toekomst

Energieneutraal zijn in 2030, dat is de duurzaamheidsambitie van de Gemeente Zaanstad. In De Bannehoven geven we hier invulling aan met onder andere gasloze woningen, en een EPC-score van <= -0,15. Jouw nieuwbouwwoning is dus al voorbereid op de toekomst waarin er geen aardgasgasaansluiting meer is. Maar duurzaamheid gaat natuurlijk veel verder dan klimaatneutraal bouwen. Het gaat ook over milieu, gezondheid, materiaalgebruik en gebruikskwaliteit. Lees meer over hoe wij in De Bannehoven invulling geven aan deze brede betekenis van duurzaamheid.

image alt

Heel Nederland stapt over

De gasaansluiting vervalt voor heel Nederland in 2050. De komende jaren werken gemeentes hier al stapsgewijs naar toe. Als je jouw bestaande woning gasloos wilt maken, krijg je te maken met flinke kosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor:

  • een luchtwarmtepomp
  • vloerverwarming
  • zonnepanelen
  • isolatie van de muren, buitengevels, het dak en bijvoorbeeld de garage
  • HR ++ glas
  • inductiekookplaat en extra zuinige koel-vriescombinatie in de keuken.

Er komt dan veel op je af qua kosten, tijdsinvestering en energie die het kost om deze aanpassingen te doen. Als je een nieuwbouwwoning koopt dan heb je al deze zorgen niet. Je bent met nieuwbouw volledig voorbereid op een toekomst waarin Nederland wordt afgesloten van het gas. Dat geeft een gerust gevoel.

image alt

Verduurzaming van het energieverbruik

Een goede isolatieschil, duurzame opwekking van warmte en koude en lokale opwekking van elektriciteit is een aantal van de maatregelen waarmee we stapsgewijs de EPC verlagen. Daarbij hanteren we de zogenoemde Trias Energetica; een bekende methode voor de verduurzaming van het energieverbruik in woningen. In eenvoudige vorm ziet deze er als volgt uit:

  1. Beperken van de energievraag
  2. Gebruiken van energie uit reststromen en hernieuwbare (duurzame) bronnen
  3. Als gebruik van eindige (fossiele) energiebronnen onvermijdelijk is, dan gebruiken we ze zo efficiënt mogelijk en compenseren dit op jaarbasis met 100% hernieuwbare energie.

Hieronder lichten we deze aanpak per stap kort toe.

De Trias Energetica toegelicht

Duurzaam ontwerp openbaar gebied

Bij de ontwikkeling van het groene woongebied De Bannehoven in Zaandijk, is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. De woningen worden gasloos, met een EPC-score van <= -0,15 en bij de bouw worden duurzaam vervaardigde materialen gebruikt. Ook in het ontwerp van het openbaar gebied speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo krijgt de Bannehoven een 'klimaatrobuuste positie'; het vele groen in de openbare ruimte zorgt niet alleen voor een vriendelijke uitstraling, maar heeft ook een functie bij het afvoeren van overtollig regenwater. Dit water wordt bovendien in het gebied zelf opgevangen voor hergebruik.

De Bannehoven loopt vooruit op de stad van de toekomst, door de integratie van groen, energiezuinigheid en klimaatadaptieve kenmerken. Lees meer over groen wonen in De Bannehoven.

Jouw woning in dit project

De woningen in dit project zijn al helemaal voorbereid op een gasloze toekomst. De woningen beschikken over de volgende duurzame technieken en installaties:

Bodemwarmtepomp

Een bodemwarmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen. Deze warmtepomp haalt warmte uit de bodem en geeft deze af binnen in huis. In de zomer werkt dit principe precies andersom. Op die manier kun je met de meeste bodemwarmtepompen en vloerverwarming je woning ook koelen!

Wat betekent dit voor jouw nieuwbouwwoning?
Om te beginnen heb je in je woning een warmtepomp die de binnengekomen warmte of kou afgeeft aan het vloerverwarmingssysteem en het boilervat voor warm water. Het boilervat heb je in huis om warm water op te slaan. Het boilervat en de warmtepomp zijn twee aparte installaties, maar kunnen bij sommige merken ook uit een all-in-one oplossing bestaan. Natuurlijk wordt dit netjes weggewerkt in de technische ruimte van jouw nieuwbouwhuis, of vrij op zolder.

Om uiteindelijk de verwarming en koeling te regelen, heb je in de meeste gevallen in iedere kamer een temperatuurregelaar aan de muur. Een bodemwarmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. Voor een jaarlijkse check en service aan jouw bodemwarmtepomp kun je – net als vroeger bij een cv installatie - gewoon een servicecontract afsluiten met specialisten.

Vloerverwarming

Jouw woning heeft straks bijna overal vloerverwarming in plaats van radiatoren. Dat is een luxe! Altijd warme voeten en overal in huis behaaglijk warm. Ook fijn is dat je in je kamers geen radiatoren hebt die stiekem een hoop ruimte innemen. Daarnaast word je altijd wakker in een lekker warm huis. In de badkamer wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van een elektrische radiator als hoofdverwarming.

Overal een prettige temperatuur
Vloerverwarming is een stelsel van kunststof buizen onder jouw vloer. Deze buizen vullen zich met water van maximaal 35-45 graden Celsius om het overal in huis lekker behaaglijk warm te krijgen. Een stuk zuiniger dan bij een oude cv-ketel waarbij het water tot een hogere temperatuur moet worden verwarmd. Het is raadzaam om de thermosstaat op één waarde te laten staan voor een snellere werking en beter rendement. 

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om je woning van elektriciteit te voorzien. Het werkt als volgt: op het dak van je woning, schuur, garage of gebouw, liggen zonnepanelen. Het licht van de zon wordt in de panelen omgezet in energie; stroom dus! Die stroom kun je direct gebruiken in huis.

Voordelen zonnepanelen
Wist je dat zonnepanelen de CO2-uitstoot van je huishouden verlagen? Dat draagt positief bij aan het milieu. Alle opgewekte stroom die je niet gebruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet en verrekend met je energierekening. In de toekomst is het ook mogelijk om de stroom op te slaan met een speciale thuisaccu. Via de slimme meter in huis heb je alles direct inzichtelijk. Daarnaast gaan zonnepanelen gemiddeld tot wel 25 jaar mee en hebben ze weinig onderhoud nodig. Jaarlijks controleren op vuil of beschadigingen is voldoende.

Laadpaal elektrische auto

In dit nieuwbouwproject is een laadpaal voor jouw elektrische auto inbegrepen óf het is mogelijk om dit bij de bouw als meerwerk uit te laten voeren op je eigen terrein. In je Mijn Eigen Huis account vind je hier bij start verkoop meer informatie over. Denk je eens in hoe luxe; thuiskomen en direct inpluggen. Vervolgens hoef je nergens meer aan te denken terwijl jouw auto oplaadt. De volgende ochtend stap je weer met een volle batterij en 100% actieradius in de auto. Fijn!

Energieneutrale woningen

In dit project zijn alle woningen energieneutraal. Dat houdt in dat de energie die je verbruikt - voor verwarming van je woning en voor het gebruik van warm water - en de energie die je bijvoorbeeld via zonnepanelen opwekt ongeveer gelijk zijn. Hierdoor heb je in jouw woning, anno 2024 bij gemiddeld gebruik, zeer lage energiekosten. Je hebt alleen nog te maken met de stroomkosten voor bijvoorbeeld wasmachine, droger en televisie.

EPC van de woningen 0,15

De EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van alle woningen samen in dit project is -0,15. De EPC is een waarde die aangeeft hoeveel energie je nodig hebt om een woning van elektriciteit te voorzien, te verwarmen en van warm water te voorzien.

Woningen Wonen in de Bannehoven?
Voorzieningen Wat is er allemaal in de buurt?