Geschiedenis van de Zaanstreek

De Zaanstreek is een van de oudste industriegebieden van Europa, met houtverwerking en voedingsmiddelen als belangrijke industrieën. Ooit draaiden er honderden molens: rond 1720 waren er zo’n 600 molens gelijktijdig in bedrijf. De historie is deels bewaard gebleven en te bezichtigen op de Zaanse Schans.

Stukje geschiedenis van de Zaanstreek

De Zaanstreek was de ideale vestigingsplaats voor de molenindustrie. De wind, de ondernemersgeest én de locatie ten opzichte van VOC-stad Amsterdam maakten van de Zaanstreek het 1e industriegebied ter wereld. In de 17e en 18e eeuw draaiden ruim 1.000 molens op volle toeren en spuwden hun gezaagde planken voor de scheepsbouw. Of maakten cacao, mosterd, verf en papier. Aan weerszijden van de Zaan werden dijken aangelegd, waarop molens werden gebouwd. Hierin werd niet alleen gewerkt, maar ook gewoond. Later werden de molens fabrieken met daarbij horende arbeiderswoningen.

image alt

Fabrieksgebouwen en pakhuizen

Windmolens maakten in de loop van de jaren plaats voor fabrieksgebouwen en pakhuizen. Prachtige industriële monumenten langs rivier de Zaan. Grote ondernemingen als Albert Heijn, Verkade, Bruynzeel, Wessanen, Honig en Duyvis profiteerden volop en sloegen later vleugels uit.

  Planning in de Zaanstreek
Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen Nog vragen?