Ligging Zaanstreek

De Zaanstreek ligt in Noord-Holland, ten noorden van het Noordzeekanaal, nét boven Amsterdam. De streek omvat officieel de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, maar omdat het grootste gedeelte binnen Zaanstad ligt, wordt het vaak gelijkgesteld aan deze gemeente. In de Zaanstreek vind je het oude Holland terug, met eeuwenoude architectuur. Maar je kunt ook heerlijk shoppen in het gezellige stadshart, varen of wandelen door uniek veenweidegebied óf hippe evenementen bezoeken.

Over Zaanstad

Zaanstad bestaat uit een stad en 7 dorpen: Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Westzaan, Krommenie, Assendelft, Wormerveer en Westknollendam. Zaandam is de grootste woonplaats binnen de gemeente en heeft sinds 1811 stadsrechten. Verder behoren ook de gemeente Oostzaan, de gemeente Wormerland (Wormer, Jisp, Wijdewormer en Oostknollendam) én het dorp Markenbinnen (gemeente Alkmaar) tot de Zaanstreek.

Zaanse huisjes

Typisch Zaans

Aan de Zaan in Zaandam, tegenover het dorp Zaandijk en naast de Julianabrug, ligt De Zaanse Schans. Een uniek stukje Nederland vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen, waar de 18e en 19e eeuw herleven. Deze bekende toeristische bestemming trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. De Zaanstreek staat bekend om de vele houten huizen, geschilderd in de kleuren wit en groen. Door de hele streek zijn er nog veel voorbeelden hiervan te vinden. Ook op de Zaanse Schans vind je de traditionele Zaanse bouwstijl terug.

Een karakteristiek thema voor de Zaanstreek zijn de bezoeken van tsaar Peter de Grote aan Zaandam, in 1697 en 1717, met als doel de wereldbefaamde scheepswerven langs rivier de Zaan. In 1697 verbleef hij 8 dagen in een houten huisje van een scheepstimmerman aan Het Krimp in Zaandam. Het huisje, gebouwd in 1632, is een van de oudste houten huisjes van Nederland en is onderdeel van het Zaans Museum. 

De Zaanstreek heeft een rijke geschiedenis Meer over de Zaanse historie
Bekijk de verschillende projecten van BPD Nieuwbouw in de Zaanstreek