De Molenaer
Logo Logo

Wonen in het prachtige Westzaan

Het pittoreske dorp Westzaan ligt aan de westkant van Zaandam, aan de rand van de Westzanerpolder. Midden in het karakteristieke Zaanse veenweidegebied en omgeven door water. In het oude lintdorp zie je een bonte mengeling van groene, houten huizen met fraaie gevels en draaiende molens en in de omgeving kun je heerlijk fietsen en wandelen.

Wandelen en fietsen

In Westzaan heb je alle rust en ruimte om te wonen, werken en volop te genieten van de prachtige Oudhollandse natuur. De omgeving van het dorp bestaat uit oudhollandse dorpjes, slingerende weggetjes, monumentale stolpboerderijen, molens, vaarten en een uitgestrekt groen polderlandschap. Daarachter het door sloten en vaarten doorsneden veengebied. Het oude slagenlandschap leent zich prima voor heerlijke wandelingen en fietstochten.

Westzaan ligt in het zuidelijk deel van Zaanstad en loopt van onder Wormerveer tot aan de oude zeedijk langs het Noordzeekanaal. Het lintdorp maakt sinds 1974 deel uit van Zaanstad, de jonge gemeente die is gevormd uit de stad Zaandam en de 6 dorpen die al dateren uit de Middeleeuwen.

Fijn wonen in Westzaan
met alle voorzieningen in de buurt

Geschiedenis van de Zaanstreek

In de waterrijke Zaanstreek maken molens al meer dan 400 jaar deel uit van het landschap. Sinds de 1e houtzaagmolen ’t Juffertje in Zaandam in 1596 aan het werk ging, zijn er in dit gebied in de 300 jaren daarna meer dan 1100 molens verschenen. Allemaal industriemolens, zoals papiermolens, cacaomolens en specerijmolens. Zo ontwikkelde de Zaanstreek zich tot het 1e grote industriegebied ter wereld.

Meer geschiedenis

De provisiekast van Nederland

Naast molens kwamen ook andere vormen van bedrijvigheid op: houthandel, scheepsbouw en de voedingsmiddelenindustrie. In 65 werven aan de Zaan werden schepen gebouwd die over de hele wereld
verkocht werden.

Tsaar Peter de Grote kwam in 1697 speciaal naar Zaandam om de scheepsbouw te bestuderen. Er kwamen traankokerijen en oliemolens, en later rijstpellerijen, papiermolens en cacaofabrieken. De Zaanstreek werd 'de Provisiekast van Nederland'.

Multinationals

Nadat de stoommachine de plaats van de windmolen had ingenomen, zette de Zaanse industrialisatie zich voort. Grote multinationals ontstonden aan de Zaan. En bedrijven als Verkade, Ahold, Bruynzeel, Honig en Duyvis zijn ook nu nog gevestigd in de Zaanstreek. Bovendien is Zaanstad nog steeds de grootste cacaoverwerker van Europa.

De Guit

Het centrum van De Molenaer is omringd door water en vernoemd naar de Watermolen De Guit. Deze molen dateert uit 1632 en deed eeuwenlang trouw zijn werk tot de molen in 1899 door de bliksem werd getroffen. Sinds die tijd heeft het stoomgemaal Soeteboom de taak van de watermolen succesvol overgenomen en voortgezet. De Guit lag ten zuiden van het Watermolenpad aan de Nauernasche vaart. Een van de plandelen in De Molenaer is genoemd naar deze molen.

Legenda / Filter 3
Kies woningsoort
Gepland Beschikbaar In optie Verkocht In aanbouw / bewoond
Perfect Uitstekend Goed

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?